Ultimii sturioni sălbatici din Europa sunt amenințați de comerțul ilegal cu caviar ce continuă în România și Bulgaria, conform unui raport lansat în urmă cu două zile, în cadrul unei conferințe de presă, în prezența Luciei Varga, Ministru delegat pentru Păduri, Ape și Piscicultură.
Raportul a fost realizat de WWF, în parteneriat cu Traffic, în cadrul unui proiect Life+, „Acțiuni comune pentru creșterea gradului de conștientizare privind supraexploatarea sturionilor din Dunăre, în România și Bulgaria”.
Documentul are la bază o serie de studii realizate în perioada aprilie 2011 – februarie 2012, pe baza a 30 de mostre de caviar, 14 în Bulgaria, 14 în România și 2 în Austria, cu caviar produs în fermele din Bulgaria, colectate de la magazine, restaurante, din piețe, de la vânzători ambulanți și ferme de sturioni din diferite zone ale celor două țări.
„În urma analizei ADN, patru din cinci mostre declarate de către vânzători ca provenind de la sturioni sălbatici, fiind aşadar ilegale, s-au dovedit a fi de morun Huso huso, specie de sturion ameninţată cu dispariția. Astfel, s-a confirmat că în Romania și Bulgaria încă se mai practică pescuitul de sturioni, în ciuda interdicţiei din 2006 din România, respectiv 2011 în Bulgaria, aflată în vigoare până la finalul anului 2015”, se precizează în raport.
Rezultatele raportului mai indică și faptul că regulile de etichetare impuse de Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Sălbatice de Faună și Floră pe cale de dispariție (CITES) nu sunt respectate în totalitate. De cele mai multe ori eticheta corectă lipsește sau indică un alt conținut decât cel real. Recipientele conțineau un amestec de caviar provenit de la mai multe specii de sturioni, acest lucru fiind legal doar pentru caviarul presat, susţin specialiştii.
„Cercetările ne demonstrează că prohibiția, chiar și susținută prin san