Rezistenţa Rusiei la reformă este una din cauzele reducerii investiţiilor şi încetinirii economiei ţării, este concluzia liderilor lumii de afaceri prezenţi la Forumul Economic Internaţional de la Saint Petersburg, care apreciază că economia are nevoie de schimbări structurale şi politice, scrie CNBC.
„Această economie are nevoie de schimbări la nivel politic, schimbări în infrastructură şi reforme şi trebuie să încurajăm Rusia să facă acestea“, a declarat Bernard Sucher, fostul şef al diviziei ruse a Bank of America. El este acum director la firma rusă de investiţii Aton.
Sucher apreciază că rezistenţa Rusiei la reformă este unul din motivele încetinirii economiei, evidentă în ultimele cinci trimestre. Această deteriorare a determinat Ministerul Economiei să reducă substanţial proiecţia de creştere economică pentru anul acesta, de la 3,6% la 2,4%. „Rusia pur şi simplu se târăşte. Pur şi simplu nu există stimulente pentru competiţie în economie. S-a vorbit mult, dar nu s-a făcut nimic în privinţa reformelor“, a menţionat Sucher.
Preşedintele Camerei Internaţionale a Comerţului Harold McGraw apreciază că în Rusia vor începe să fie create locuri de muncă şi că economia va accelera dacă ţara va fi reconectată cu restul lumii la nivel comercial. „Cred că după întâlnirile G20 din septembrie şi G8 de săptămâna trecută unul dintre lucrurile care ies în evidenţă este că Rusia trebuie să se angajeze în comerţul internaţional“, a precizat McGraw. Comentariile lui vin după ce Rusia s-a autoizolat pe scena politică la summitul G8 din Irlanda de Nord. Întâlnirea a scos în evidenţă diferenţele majore dintre Rusia şi celelalte puteri mondiale în privinţa conflictului din Siria. Moscova susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad, împotriva căruia luptă rebeli cărora SUA vor să le dea arme.
McGraw crede însă