Persoanele care suferă de tulburări ale somnului au probleme de atenţie, de concentrare şi de memorie, iar pe termen lung riscă boli cardiovasculare, spune medicul Oana Deleanu. Din cele 1,5 milioane de persoane cărora li se opreşte respiraţia în timpul somnului, doar 2.000 se tratează, atrage atenţia specialistul.
Adevărul: Vin românii la consultaţii în laboratoarele de somnologie?
Oana Deleanu: Vă pot spune că la Institutul „Marius Nasta" vin aproximativ 350 de persoane pe an cu tulburări de somn. Dintre acestea, circa 70% sunt diagnosticate cu apnee în somn. În total, o statistică realizată de noi arată că în România sunt în jur de 10.000 de persoane diagnosticate cu apnee în somn. Estimările arată că ar trebui să fie cam 1,5 milioane de persoane cu apnee. Dintre acestea, în tratament sunt doar în jur de 2.000, din raportările firmelor.
Ce este apneea?
O persoană cu apnee merge în mod normal la culcare, adoarme, în multe cazuri sforăie, iar la un moment dat respiraţia i se opreşte. În general, pentru a pune diagnosticul de apnee, respiraţia trebuie să se oprească minimum zece secunde, de minimum cinci ori pe oră. Toţi putem să avem opriri ale respiraţiei mai mici de zece secunde, de mai puţin de cinci ori pe ora de somn, din diverse cauze, dar nu înseamnă că suferim de o tulburare de somn. Oprirea respiraţiei este însoţită de microtreziri, atunci când persoana îşi reia respiraţia şi trage aer adânc în piept. Ele sunt mecanisme de apărare, dar fragmentează somnul. Fiindcă nu mai intră aer în plămâni, scade saturaţia în oxigen a sângelui şi eu le explic pacienţilor mei că li se întâmplă ceea ce se petrece, în general, în cazul unui aparat electrocasnic pus la o priză când variază tensiunea. Dacă există aceste variaţii de tensiune, aparatul se strică mai repede. Şi organismul omului îmbătrâneşte mai repede. Apar procesele de ate