Ordinul Arhitecţilor din România va fi dat în judecată. În mai multe rânduri şi în mai multe medii arhitecţii bucureşteni – direct, sau prin reprezentanţii lor – şi-au declarat protestul faţă de ceea ce s-a denumit pompos „reabilitare termică”.
Această acţiune, ambalată demagogic în „grija primăriilor pentru economia de energie termică, scăderea costurilor de întreţinere, confortul locatarilor etc.” e, în realitate, o excelentă afacere pentru furnizorii de termosisteme bazate pe polistiren, adezivi, plase, fibre, mortare subţiri, accesorii, schele...
Reabilitarea termică a luat în Bucureşti două forme: împachetarea cu izolaţie termică (preponderent polistiren) a clădirilor şi închiderea în masă, a balcoanelor, cu tâmplărie din PVC şi geam termopan.
Despre închiderea balcoanelor am mai scris aici şi revin asupra a trei efecte dezastruoase: 1. se îngreunează aerisirea naturală a apartamentelor, ce se vor supraîncălzi din această cauză pe timpul verii; 2. se anihilează orice intenţie de arhitectură a faţadelor, bazată pe detalii, volumetrii, umbre, alternanţa materialelor de finisaj, blocurile devenind acum paralelipipede plate şi anoste, chiar ca nişte colivii; 3. pericolul desprinderii şi prăbuşirii pe trotuare a panourilor fixate precar de balustradele balcoanelor care, în cazul unui cutremur, sunt supuse celor mai puternice zguduituri.
Despre „împachetarea cu polistiren” Ordinul Arhitecţilor din România, prin vocea preşedinţilor şi a altor reprezentanţi, şi-a exprimat opinia încă de la începutul operaţiunii aducând în discuţie neajunsurile acestei soluţii cel puţin controversate: 1. Se reduce la zero capacitatea de transfer de aer, prin porozitate, a zidurilor exterioare, efectul obţinut e un apartament nesănătos ca o cutie etanşă din plastic; vaporii de apă din condens rămân captivi în masa zidurilor, favorizează apariţia muceg