Timp de doua zile, muzica traditionala a rasunat in Casa de Cultura din Baia Mare. Aflat la prima editie, Festivalul Tarafurilor Traditionale a adunat la start unele dintre cele mai cunoscute formatii muzicale de acest gen. Competitia a fost una stransa, iar castigatorul acestei prime editii a fost Taraful Zorile, din comuna Mociu, judetul Cluj. Prima editie a festivalului nu a adunat prea multi spectatori, insa organizatorii sunt optimisti ca de la an la an vor reusi sa atraga un public cat mai numeros.
Festivalul muzicii traditionale a debutat in data de 19 iunie, atunci cand din 10 tarafuri inscrise au ramas doar 5, in urma unei preselectii riguroase. Organizatorul acestui eveniment a fost Scoala de Arta „Liviu Borlan“, iar conducerea institutiei s-a aratat increzatoare in viitorul concursului.
„E prima editie si e foarte greu. E greu sa abordezi acest gen de muzica, de taraf traditional, pentru ca tinerii din ziua de azi nu prea apreciaza acest taraf, nu stiu ce inseamna vioara, contra si gorduna. Ar fi fost foarte frumos din toate zonele folclorice sa fi avut cate un taraf. Din pacate nu exista , nici din zona Lapusului, nici din zona Chioarului si nici din zona Codrului“, a aratat Dan Daniel, directorul Scolii de Arta „Liviu Borlan“.
La sfarsitul competitiei, membrii juriului au fost multumiti de prestatia tarafurilor participante, dar le-au dat si cateva indicatii pentru viitor. „S-au descurcat destul de bine. Desigur, ei trebuie sa lucreze la inlantuirea pieselor in suite, sa pastreze dimensiunea acea veche cu arhitectura cantecului popular traditional , pentru ca creatia populara de fapt este un liant intre sufletele oamenilor si ea trebuie sa dainuie“, a aratat profesorul Dumitru Iederan din Carei.
Castigatorii acestei prime editii au fost clujenii din Taraful Zorile, care au spus ca aceste manifestari sun bi