Centrul Cultural „Mihai Eminescu” a găzduit joi, 20 iunie, masa rotundă cu tema „Relaţia dintre stat şi organizaţii neguvernamentale – între discurs şi practică”, eveniment organizat de către Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG), în parteneriat cu Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS şi Fundaţia Alpha Transilvană.
Cei prezenţ la eveniment, reprezentanţii ONG-urilor mureşene interesate de optimizarea relaţiei dintre Guvern şi sectorul asociativ au oportunitatea prin intermediul priectului de a colabora la implementarea unui proiect ce îşi propun elaborarea, printr-o activă implicare a Guvernului, Parlamentului şi a organizaţiilor neguvernamentale interesate, a unei politici publice coerente, la nivel naţional, cu privire la organizaţiile neguvernamentale nonprofit, bazate pe nevoile reale ale organizaţiilor şi sectorului pentru propria dezvoltare.
Definirea unei politici publice coerente
Potrivit managerului de proiect, Mihai Liseţchi, analizele în domeniu arată că în România există mai multe instrumente de politică publică privind sectorul ONG, norme legale, mecanisme de finanţare, etc., cu menţiunea că aceste instrumente au fost realizate la momente diferite de timp şi fără a se urmări concertarea lor, fapt ce conduce la absenţa coerenţei acestor demersuri. În plus, conform recomandărilor pentru procesul de reformă a administraţiei publice, dezvoltarea capacităţii de formulare a politicilor publice presupune, printre altele, şi o întărire a consultării cu organizaţiile societăţii civile, ca parteneri sociali. „Prin acest proiect ne propunem realizarea unui set de instrumente, metode şi a unui cadru instituţional la nivel naţional pentru definirea unei politici publice coerente în Domeniu[1]. Aşa cum rezultă din titlu, proiectul are o puternică dimensiune participativă. Lu