Cineastul american Quentin Tarantino va fi recompensat cu premiul Lumière, cea mai înaltă distincţie care va fi decernată la cea de-a cincea ediţie a Lumiere Grand Film Festival (14-20 octombrie).
Quentin Tarantino va călca astfel pe urmele altor cineaşti de marcă recompensaţi cu acest trofeu la ediţiile anterioare ale festivalului - Clint Eastwood, Milos Forman, Gérard Depardieu şi Ken Loach, informează lefigaro.fr. Ceremonia va avea loc pe 18 octombrie, la Centre de Congrès din Lyon, în faţa a 3.000 de invitaţi.
Decernată de Bertrand Tavernier - preşedintele Institutului Lumière - şi Thierry Frémaux - delegat general al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes -, această recompensă este atribuită cineastului american "pentru ansamblul carierei sale, pentru simţul său strălucitor de cinefil, pentru omagiile aduse de filmele sale întregii mitologii a celei de-a şaptea arte (cineaşti, actriţe, actori, muzicieni etc.) şi pentru felul în care spune întotdeauna: «Trăiască cinema-ul!»", se afirmă în comunicatul organizatorilor.
Acest premiu onorific este acordat într-o perioadă în care Quentin Tarantino a cunoscut cel mare succes de casă din carieră, cu westernul spaghetti "Django dezlănţuit/ Django Unchained", care a obţinut încasări de peste 420 de milioane de dolari pe plan mondial.
În vârstă de 50 de ani, autor a opt lungmetraje, a 15 scenarii de film, episoade de televiziune şi câştigător al trofeului Palme d'Or de la Cannes cu filmul "Pulp Fiction" din 1994, Quentin Tarantino a fost pe rând regizor, scenarist, producător şi chiar actor în filmele sale. Opera sa cinematografică nu a încetat să entuziasmeze publicul şi criticii de film: "Profesioniştii crimei/ Reservoir Dogs", "Pulp Fiction", "Jackie Brown", cele două filme din seria "Kill Bill", "Maşina morţii/ Death Proof", "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" şi "Django de