Potrivit ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea fondurilor mutuale pentru agricultori, adoptată recent de Guvern, cei care nu vor adera la un astfel de fond, până la data de 1 martie 2014, vor fi „sancţionaţi” cu diminuarea subvenţiilor cuvenite din bugetul naţional, cu 80 la sută.
Guvernul a aprobat în ultima şedinţă “Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultura şi acordarea de compensaţii financiare membrilor, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu”. Potrivit actului normativ, fondurile mutuale sunt “organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, create în scopul acordării de compensaţii financiare membrilor, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu”.
Condiţii restrictive şi sancţiuni drastice
Pentru ca un astfel de fond să poată fi acreditat, este obligatoriu ca membrii acestuia, persoane fizice şi persoane juridice, să deţină în exploatare peste 30 la sută din suprafaţa arabilă a României.(Aşadar, după acest criteriu restrictiv , nu vor putea fi infiinţate decât maximum trei astfel de fonduri în întreaga ţară). O altă condiţie prevăzută de actul normativ, pentru ca fondul să fie acreditat, este ca numărul de membri să reprezinte cel puţin 20% din numărul total al fermierilor înregistraţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) înainte de data de 1 noiembrie a anului anterior depunerii cererii de acreditare. Pe de altă parte, potrivit Art.18 alin. 1, “membrii care nu aderă la fondul mutual, până la data de 1 martie 2014, primesc maxim 20 % din formele de sprijin susţinute din bugetul naţional”.
Pentru ce se acordă compensaţii
Compens