Bugetarii, dar şi o parte dintre angajaţii din mediul privat se vor bucura de o minivacanţă la sfârşitul acestei săptămâni, întrucât weekend-ul se va prelungi până luni, în a doua zi de Rusalii, care este decretată zi liberă, potrivit Codului Muncii. La 50 de zile după Paşti, creştinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Prima şi a doua zi de Rusalii sunt zile nelucrătoare, aşa încât luni este zi liberă prin lege. Tot luni, creştinii ortodocşi sărbătoresc şi Sfânta Treime.
De Rusalii, Sfinţii Apostoli au primit putere (har) şi s-au transformat din oameni timizi şi simpli, în propovăduitori ai învăţăturii creştine. Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorârii Duhului Sfânt mai este numită şi Duminica Cincizecimii, pentru că acest eveniment a avut loc la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. De Rusalii, după terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioşii în câmp pentru a sfinţi apa folosită la stropitul semănăturilor, iar oamenii împodobesc mormintele cu flori şi frunze verzi. Există obiceiul ca în ziua de Rusalii să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor.
De asemenea, sâmbătă, creştinii ortodocşi sărbătoresc Moşii de Vară. În sărbătoarea Rusaliilor intră: Sâmbăta Moşilor, Duminica Rusaliilor şi lunea, care este cinstită ca sărbătoarea Sfintei Treimi. Credincioşii merg la biserică pentru pomenirea apropiaţilor trecuţi la cele veşnice, iar apoi împart perechi de vase şi dau de pomană mâncare pentru sufletele celor adormiţi.
În mitologia şi folclorul românesc, Rusaliile sunt numite şi Ielele, Paraidele, Sfintele, Şoimanele sau Zânele. Spre deosebire de celelalte făpturi fermecate, Rusaliile umblă pe pământ doar în anumite răstimpuri, mai ales în Săptămâna Rusaliilor. Legat de Rusalii