Haine, pantofi, echipament de sport, toate îşi găsesc loc, în cele din urmă, în bagajul de vacanţă. Dar mica farmacie „de urgenţă"? Sper că n-ai uitat-o!
Cine n-a avut parte de „mici surprize" cum ar fi durerile de cap, diareea sau arsurile solare? Nu te baza pe faptul că vei cumpăra toate medicamentele pe drum, pentru că, exact când ai nevoie, farmacia e ori închisă, ori prea departe. Ai grijă nici să nu iei mai multe decât trebuie! Unele necesită condiţii speciale de păstrare fără de care îşi pot reduce termenul de valabilitate.
Constipaţie şi diaree
Una mai chinuitoare ca alta, aceste neplăceri îţi fac necazuri tocmai în vacanţă, pentru că atunci schimbi alimentaţia şi mediul, bei mai puţine lichide sau nu ai mereu acces la toaletă. Un laxativ - supozitor, tablete sau sirop - folosit maximum două zile, va stopa constipaţia, mai ales dacă bei mai multă apă şi mănânci fructe uscate sau cereale. Pentru diaree, există o gamă largă de medicamente, tablete, capsule sau pulbere (Furazolidon, Loperamid, Smecta). Pe unele le poţi lua chiar şi în perioadele de sarcină şi de alăptare.
Balonări şi arsuri stomacale
Dacă la serviciu te iei cu treaba şi mănânci pe fugă, în timpul vacanţei rişti să suferi din cauza meselor copioase. Aici intervin medicamentele prokinetice, care stimulează digestia (Motilium, Metoclopramid). Dacă le iei cu o jumătate de oră înainte de masă, previi tulburările digestive. Pune în bagaj şi un medicament pe bază de cărbune medicinal, pentru ameliorarea balonărilor! Arsurile le stingi numai dacă iei, la o oră după masă, un antiacid sau un antisecretor (Rennie, Dicarbocalm, Omez).
Citeşte continuarea pe clicksanatate.ro