Virgil Nemoianu – Opere. I.
Critică literară, cultură şi societate, reflecţii, publicistică. 1.
Structuralismul. Calmul valorilor,
Bucureşti, Editura Spandugino, 2013, 354 pag.
Virgil Nemoianu este un cărturar care nu mai are de mult nevoie de nici o prezentare. Critic literar şi teoretician, filosof al culturii şi gânditor politic de anvergură, profesorul Nemoianu este, dintre marii intelectuali români din Diaspora, cel mai bine conectat la circuitele culturii române de azi.
Prezenţele publicistice, participările la târguri de carte, festivaluri şi conferinţe, dar şi traducerile cărţilor sale scrise în limba engleză i-au asigurat o bună vizibilitate şi, în acelaşi timp, o substanţială implicare în dezbaterile de idei din literatura noastră.
Însă această prezenţă nu înseamnă că un cititor interesat de cărţile profesorului le poate găsi cu uşurinţă. Cele de dinainte de a se stabili în Statele Unite se mai găsesc doar în biblioteci (în anticariate, am verificat, dacă apar, dispar imediat). Volumele de la începutul anilor ’90 au apărut în tiraje meschine şi sunt încă şi mai greu de găsit decât cele din anii ’70. Era necesară reeditarea tuturor acestora, de la Structuralismul (1967) şi până la Îmblânzirea Romantismului (apărută în traducere românească în 1998 şi reeditată în 2004).
Din fericire, în locul unor reeditări disparate, autorul, împreună cu Editura Spandugino, a ales o soluţie mai bună: cea a unei ediţii de autor. Care să ofere cititorilor esenţialul operei româneşti şi americane a lui Virgil Nemoianu, într-o versiune revizuită de autor, ordonată nu cronologic, ci tematic. Redactorul întregii serii este tânărul critic Luigi Bambulea, bun cunoscător al operei profesorului, de care se ocupă de mai mulţi ani.
Primul volum cuprinde două cărţi româneşti ale lui Virgil Nemoianu: Structuralismul (1967) şi, respe