Vasile Botnaru în dialog cu Valentin Krîlov despre un posibil eveniment al săptămânii.
Valentin Krîlov: „Cred că evenimentul de bază a fost, este şi va fi, în timpul cel mai apropiat, evenimentul legat cu problema Varniţei, legată cu eliberarea „decretului” conducătorului Transnistriei, domnului Şevciuk, a „legii” transnistrene referitor la graniţa Transnistriei, să spunem aşa. Trebuie să ne referim la documentele care au fost semnate în anul 1992, când a fost semnat acordul referitor la stoparea acţiunilor militare şi măsurile necesare, în timpul cel mai apropiat de atunci. Clar, condiţiile de atunci diferă esenţial de condiţiile care sunt la moment. Nimeni nu a aşteptat că problema nu va fi reglementată în anii viitori. Dar, cu regret, această problemă nu a fost reglementată şi e clar că referitor la oraşul Bender, referitor la satul Varniţa, referitor la 8 localităţi, care sunt amplasate pe malul stâng al Nistrului, dar actualmente se află sub jurisdicţia Chişinăului, este vorba despre 8 localităţi din raionul Dubăsari, vor fi întrebări serioase şi problemele vor creşte. Pe parcursul anilor care au trecut, cu regret, guvernanţii şi, în primul rând, guvernarea PCRM nu au făcut nimic esenţial pentru reglementarea definitivă a conflictului transnistrean.”
Europa Liberă: Domnule Krîlov, de ce acum toată lumea spune că nu există motive astfel încât Tiraspolul de urgenţă, unilateral să fi trasat hotarul? Ce anume i-a determinat pe ei să treacă la acţiuni?
Valentin Krîlov: „Mi se pare că aici sunt scopuri deschise şi scopuri tenebre. E posibil că conducătorul Transnistriei provoacă Chişinăul sau testează Chişinăul referitor la pregătirea lui cu paşi adecvaţi sau neadecvaţi. Eu socot că sunt forţe atât pe malul stâng al Nistrului, cât şi pe malul drept al Nistrului, care sunt cointeresate, cu regret, pentru divizarea republicii de