Legumele de pe rafturile magazinelor continua sa creada ca sunt tot in gradina, au demonstrat oamenii de stiinta. De aceea, varza si morcovul tin cont de momentul zilei, in functie de care emana substantei antioxidante, care alunga insectele.
Rezultatele experimentului efectuat in acest sens de un grup de cercetatori americani sub coordonarea lui Janet Braams au fost publicate in revista Current Biology. Intr-o prima faza, colegii lui Braams au reusit sa demonstreze ca arabidopsisul, o mica planta folosita frecvent in teste biologice, detine „un ceas interior”.
S-a constatat ca, inainte cu aproape patru ore de rasaritul soarelui, mai precis atunci cand intra in actiune insectele, arabidopsis emana o substanta care alunga „vizitatorii” nedoriti. Surprinsi de descoperirea lor, oamenii de stiinta au dorit sa afle daca un astfel de „ceas interior” se regaseste si in cotorul de varza, o planta apropiata de arabidopsis. S-a constatat, astfel, ca, lipsit de radacina, cotorul continua sa urmareasca evolutia timpului. Ulterior, cercetatorii au stabilit ca „ceas interior” exista, practic, la toate legumele: de la morcov si salata, la dovlecel si spanac.
Pe de alta parte, cercetatorii au observat ca, supuse unui regim de lumina deosebit, numeroase legume emana o cantitate mai mare de glucoraphanin, un agent anti-cancer. Autorii articolului subliniaza, in acest context, ca tinute in cutii intunecate si in congelator, legumele isi pierd, treptat, capacitatea de a simti ritmul zilei, cu efect negativ asupra valorii lor nutritive.