Farmaciştii erau printre cei mai înstăriţi cetăţeni ai Bistriţei – dacă nu în zilele noastre măcar în istoria veche a oraşului. Prima şi cea mai veche farmacie din Bistriţa – având un nume misterios şi aproape conspirativ („Vulturul Negru”!) a fost înfiinţată în 1516 în imobilul cu numărul 37 din Piaţa Centrală.
„În anul 1516 se fondează farmacia Vulturul Negru care la întocmirea acestei istorii se află în proprietatea lui Albert Melzer” scrie Emil Csallner în cartea „Fapte memorabile din ţinutul Nösen [o contribuţie la istoria oraşului, capitlului şi districtului Nösen, Bistritz, 1941]”. Cartea a fost tradusă “din nemţeşte de Gelu Pavel – contabil în pensie, la Bistriţa, în 1952” – după cum o indică însemnările primelor pagini şi poate fi consultată la Sala de studiu a Direcţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale.
„Farmacia Vulturul Negru a fost a treia ca vechime din Transilvania. Acest lucru îl menţionează Gustav Graef în articolul său despre farmaciile bistriţene publicat în volumul 5 a lui Ernst Wagner (Contribuţii la istoria oraşului Bistriţa. p. 137-144) şi în volumul editat de Guido Fabritius, Contribuţii la istoria farmaciilor şi farmaciştilor germani din Transilvania, Drabenderhöhe 1986). În această carte sunt menţionate toate farmaciile din nordul Ardealului iar autorul acestui capitol este tot Gustav Graef – fiul lui Gustav Gottlieb Graef (1875-1965), proprietarul farmaciei "Kronen-Apotheke" (Farmacia Coroana sau a Coroanei) situată vizavi de Primărie, lângă pasajul pe care saşii îl numesc Goldschmiedgässchen (Pasajul aurarilor) sau pasajul lui Braedt.” explică istoricul de artă Vasile Duda.
Acolo unde pe vremuri se afla Farmacia Coroanei, adică în Piaţa Centrală, la numărul 7, acum se află tot o farmacie, Remedia. Este a treia farmacie ca vechime din Bistriţa, a doua – după Vulturul Negru – fiind Farmacia Minerva, fondată