Statele UE au aprobat vineri, la Luxemburg, in cadrul Consiliului Ocuparea fortei de munca, Politica sociala, Sanatate si Protectia consumatorilor (EPSCO), o serie de masuri pentru combaterea fumatului, in ciuda puternicelor presiuni ale industriei de profil, relateaza agentiile internationale de presa.
Principalele doua dispozitii adoptate se refera la obligativitatea de a afisa imagini de avertizare asupra pericolelor fumatului care sa acopere 65% din suprafata pachetului si respectiv la interzicerea aromelor puternice, precum mentolul. Negocierile au fost dificile si pozitia adoptata in cele din urma de ministrii sanatatii reprezinta un compromis smuls cu mari eforturi mai multor ministri ai sanatatii care au acordat mai multa atentie intereselor industriei tutunului decat sanatatii publice , a subliniat presedintia irlandeza.
"Nu trebuie sa sacrificam vietile copiilor nostri pentru interesele industriei. Tutunul provoaca moartea a 700.000 de europeni in fiecare an", a declarat ministrul sanatatii din Irlanda, James Reilly, in deschiderea dezbaterii. Mai multi dintre omologii sai au insistat insa asupra "consecintelor economice negative" ale masurilor in discutie. "Suntem ministri ai sanatatii. Trebuie sa le reamintesc asta celor care se ingrijoreaza de consecintele acestei legislatii asupra veniturilor tarilor lor", a afirmat ministrul britanic al sanatatii, Anne Milton.
Germania, Italia, Grecia, Portugalia si Bulgaria s-au coalizat pentru a limita avertismentele privind pericolele pentru sanatate la 65% din suprafata totala a pachetului de tigari, fata de 75% cum prevedea propunerea Comisiei Europene din decembrie anul trecut. De asemenea, o minoritate de blocaj a reusit sa impiedice adoptarea unei interdictii privind comercializarea tigarilor "slim", una dintre prevederile propunerii CE care a suscitat mari discuti, si fata