Nu, România nu e printre primele 10, nici măcar în primele 100, deşi ne lăudăm că primim străinii cu pâine şi sare, şi nici Franţa nu e în coada clasamentului, chiar dacă francez şi ospitalitate sunt aproape antonime. Atât de opuse încât autorităţile de la Paris au lansat o campanie de educare a angajaţilor din servicii.
"Do you speak Touriste?" Adică vorbeşti limba turiştilor?, aşa se cheamă manualul de utilizare a turiştilor făcut de Camera de Comerţ din Paris şi comitetul regional al turismului.
Are 6 pagini cu informaţii despre cei mai întâlniţi vizitatori din capitala Franţei - formule de politeţe în spaniolă, germană, engleză, italiană, portugheză, olandeză, chineză şi japoneză. Ghidul mai conţine informaţii despre fiecare cultură în parte, despre scopul şi durata sejurului, cheltuieli şi obiceiuri. În plus, a fost lansat şi un site, doyouspeaktouriste.fr, unde cei care lucrează în turism, şi nu numai, îşi pot exersa politeţea în diverse situaţii, în toate limbile pomenite mai sus.
Acum vă spun sincer că mi-e greu să-mi imaginez un francez, chelner sau recepţioner, care se chinuie să înveţe cum se spune ”bine aţi venit” sau ”la revedere” în olandeză, chineză, sau japoneză. De ce? Păi cum de ce? Pentru că toată lumea vorbeşte franceza! Cel puţin aşa cred francezii. Unii dintre ei, pentru că nu-i frumos să generalizăm, deşi o voi face, e inevitabil când te foloseşti de statistici.
Personal sunt de părere că ospitalitatea nu e punctul forte al francezilor. După doi ani de Franţa, în Sud, unde se presupune că oamenii sunt mai amabili decât cei din Nord, cred că francezii au mult de muncit la capitolul primire. Dar nu prea se agită nimeni, lumea vine oricum. Franţa e una dintre cele mai vizitate ţări din lume, mulţi ani a fost pe primul loc. Se pare însă că în ultima perioadă numărul turiştilor e în scădere.
Chiar observasem că Londra e