„Dăm o căruţă de bani pe bijuterii din aur şi argint şi habar nu avem că putem cumpăra cu 5 lei o piatră cu energii ascunse deosebite şi benefice” consideră Emilia Morariu, unul dintre expozanţii Salonului de Minerale inaugurat, discret, azi dimineaţă, la Muzeul Judeţean.
Geologi, cercetători ştiinţifici, foşti ingineri care au muncit în mină şi chiar foşti directori din zona industrială a Bistriţei expun la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud o serie de bijuterii hand-made, cristale şi pietre semipreţioase dar şi diverse eşantioane de minerale provenite din Baia-Mare, Alba sau Munţii Călimani, dar şi din Maroc, Peru, Spania, Afganistan, India, Nigeria sau Madagascar.
Ioan Chintăuan, fost director al Complexului Muzeal, actualmente cercetător ştiinţific, colecţionar şi iniţiatorul Salonului de Minerale, Fosile şi Geme în 1994 – a venit special din Franţa pentru a expune câteva din piesele sale de colecţie extrem de rare, aduse tocmai din Tibet şi Maroc.
Ştefan Strimb, din Baia Mare, a povestit pentru Bistriţeanul.ro că a muncit ani de zile ca şi subinginer într-o mină care s-a închis, „astfel încât ne-am reprofilat şi ne-am apucat de ceva mai frumos şi mai sănătos”. La standurile sale se găsesc pietricele semi-preţioase care costă începând de la 50 de bani şi ajung până la 4, 5, 8 sau 10 lei (cerceii cu clipsuri).
Unul dintre standurile foarte generoase este şi cel al Emiliei Morariu (inginer chimist şi fost director al unei mari fabrici din zona industrială) care nu doar că oferă spre vânzare produse deosebite pentru doamne şi domnişoare – dar este dispusă şi capabilă să repare bijuterii, să le redimensioneze şi să poarte îndelungi discuţii cu vizitatorii interesaţi despre energia ascunsă în pietre, componenţa chimică a mineralelor pe care a studiat-o îndelung şi cu multă pasiune sau despre fascinaţia pe care acestea o exercită asupra psihicului