Acestea se vor înfiinţa până la sfârşitul acestui an, astfel încât cei care aderă până la 1 ianuarie 2014 vor putea beneficia de despăgubiri
La acest fond poate adera orice fermier care înregistrează venituri, atât individual, cât şi prin asociaţiile din care face parte
Cererile de despăgubire se vor depune pentru început la APIA, după care acestea vor fi depuse la un ONG
Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea fondurilor mutuale pentru agricultură, prin intermediul cărora fermierii vor putea fi protejaţi integral şi de alte riscuri decât cele acoperite de firmele de asigurări.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, ieri, că odată cu înfiinţarea fondurilor mutuale fermierii nu mai riscă absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferenţe de piaţă sau din pierderi de venit.
El a spus că înfiinţarea fondului mutual reprezintă cea mai mare realizare a agriculturii româneşti din ultimii 10 ani. Constantin a afirmat că fermierii vor fi acoperiţi, prin participarea la fondul mutual, pentru riscurile neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piaţă.
"Fermierii vor avea posibilitatea, pe lângă societăţile de asigurări, să cotizeze la un fond mutual creat şi sprijinit de către Comisia Europeană pe baza unui ONG care va fi înfiinţat, costurile de funcţionare urmând să fie suportate pentru o perioadă de trei ani din fonduri europene, din fonduri de dezvoltare rurală pe care România le va avea la dispoziţie", a spus ministrul.
65% contribuţia naţională şi a UE şi 35% banii membrilor
Fondul se poate crea de către fermierii care deţin cel puţin 30% din suprafaţa agricolă a României, Constantin încurajând toţi fermierii să adere la acest fond.