Cum creditele ipotecare clasice presupun un avans considerabil, acesta poate fi acumulat cel mai bine prin băncile pentru locuinţe, putând apoi contracta un credit locativ la cele mai bune costuri
Germania s-a reconstruit după Al Doilea Război Mondial prin acest sistem, apoi el a fost importat de tot mai multe țări. Unele îl folosesc chiar mai abitir decât nemții, vezi cazul Cehiei. Este vorba de sistemul Bauspar, care presupune stimularea economisirii interne prin acordarea unei prime de la stat, ceea ce dă apoi accesul la un credit predictibil, cu cele mai mici dobânzi, fixe și fără risc valutar. De mai mulți ani îl avem și în România și se pare că abia acum capătă mai multă atenție. Să vedem despre ce e vorba.
În ultima vreme se observă că băncile acordă o atenţie tot mai mare creditării ipotecare în moneda naţională, dată fiind subţierea finanţării în euro de la băncile mamă, dar şi marjele prea mici de profit pe euro. În acest context, băncile pentru locuinţe, care finanţează doar în lei şi la dobânzi fixe, devin tot mai vizibile.
Deşi poate mulţi ar crede că cele două bănci specializate de pe piaţă - BCR BpL şi Raiffeisen BpL - acordă finanţări mai mult pentru îmbunătăţirea domeniului locativ, realitatea e cu totul alta, creditele pentru achiziţii de locuinţe având cea mai mare pondere în totalul finanţărilor, de peste 50%.
Ceea ce înseamnă că tot mai mulţiromâni conştientizează avantajul economisirii prealabile, faţă de creditul imediat, ei fiind stimulaţi şi de prima importantă de la stat (25% anual pe contract, maximum 250 euro).
Având o vechime mai mare în piaţă, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) spune că din volumul creditelor acordate circa 70% sunt credite ipotecare (de achiziţie), pe o periodă medie de 8 ani. Valoarea medie a creditelor pentru achiziţie acordate de RBL este de 150.000 lei (circa 33.300 euro). Ca n