În Parcul Natural Porțile de Fier s-au acordat titluri de proprietate care încalcă normele de mediu, reclamă Greenpeace, care a depus patru plângeri la Comisia Europeană Sursa: EVZSursa: EVZ
1 /.
Printre cele patru plângeri depuse ieri împotriva autorităţilor române, Fundaţia Greenpeace România reclamă faptul că în Parcul Natural Porţile de Fier proprietarii terenurilor au construit, în mod abuziv, case şi infrastructură turistică.
S-au defrişat sau nu păduri?
Este reclamat şi faptul că titlurile de proprietate au fost acordate chiar şi în albia Dunării. Potrivit organizaţiei ecologiste, lucrările ar fi afectat habitatul local într-un mod foarte grav. Pentru construcţia clădirilor ridicate în această zonă, începând de la locuinţe până la pensiuni turistice, ar fi fost defrişate aproape 20 de hectare de pădure, susţin reprezentanţii Greenpeace.
Autorităţile reclamate la Comisia Europeană sunt Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Romsilva, se precizează într-un comunicat de presă al Greenpeace România. „Cazurile pe care Greenpeace le aduce în atenţia Comisiei Europene sunt foarte grave, afectând situri protejate şi elemente de biodiversitate importante la nivel european. Este cu siguranţă un semnal de alarmă care arată că în România există deficienţe în respectarea statutului de protecţie al zonelor naturale”, a spus Doina Danciu, coordonator de campanii al Greenpeace România.
Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porţile de Fier, susţine însă că raportul Greenpeace n-ar fi în totalitate corect. „Am auzit şi eu de comunicat. Este parţial eronat, în sensul că nu s-au defrişat 20 de hectare de pădure pentru construirea acestor case de vacanţă. E vorba doar de umpluturi în albia fluviului Dunărea, umpluturi care a