INS joacă ping-pong cu CNP-urilor eronate de la Recensământul Populaţiei. După ce, iniţial, a spus că este vorba despre 2,33%, acum le-a redus la 0,75%.
Cazurile de CNP-uri multiplu înregistrate (duble, triple etc.), eronate (greşite, trunchiate) sau lipsă, constatate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la prelucrarea informaţiilor colectate la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 au reprezentat 2,33%, respectiv circa 450.000, din totalul formularelor completate cu informaţii individuale, dar după verificare această pondere s-a redus la 0,75%, se arată într-un comunicat INS. Înregistrarea şi folosirea unui cod de identificare a persoanei (CNP în România) la recensământ este o practică frecvent întâlnită la efectuarea recensămintelor populaţiei în ţările europene. Folosirea CNP-ului la recensământul din octombrie 2011 a permis identificarea şi eliminarea dublelor înregistrări ale persoanelor, corectarea unui CNP incomplet sau cu erori. Din totalul formularelor completate cu informaţii individuale la recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, CNP-ul a fost corect completat în 97,67% dintre cazuri.
‘Înregistrarea multiplă a fost cauzată de declararea informaţiilor pe formularul de recensământ de persoana însăşi, pe de o parte, dar pe de altă parte, şi de familia al cărui membru este, în cazurile în care persoana respectivă trăia, în fapt, în altă parte decât împreună cu familia. Cazurile cele mai frecvente s-au întâlnit în rândul celor care lucrează în altă parte (altă localitate), erau în delegaţie, îşi efectuează studiile (studenţi, în special) în altă localitate, erau în concediu sau la tratament etc.’, au precizat reprezentanţii INS, pentru Agerpres.
Astfel, înregistrările multiple au fost cauzate cel mai adesea de declararea persoanei, atât la domiciliul acesteia cât şi la reşedinţa obişnuită. În această situaţie, în baza