În loc să-i ajute pe oamenii nevoiaşi cu bani, preferă să le creeze locuri de muncă. Aceasta este deviza unor tineri din SUA, Olanda şi Suedia decişi să le dea moldovenilor o mână de ajutor
În fiecare dimineaţa, începând cu ora şase, sătenii din Breanova, Vatici, Puţintei şi Morozeni, raionul Orhei, se adună cu găleţile de lapte în centrul satului. De jumătate de an aici funcţionează puncte de colectare a laptelui, pe care autorităţile locale l-au deschis cu ajutorul unor cetăţeni străini. Ţăranii le consideră o mană cerească şi vorbesc cu mândrie de cel de-al doilea „salariu“ al lor.
„VĂCUŢA ÎMI MAI DĂ CA DOUĂ PENSII“
„Unde e tinereţea mea, că aş ţine vreo patru văcuţe la gospodărie“, începe discuţia cu noi moş Mihai, de 75 de ani, din Breanova. Bărbatul povesteşte că a lucrat toată viaţa în colhoz şi că acum primeşte o pensie de 800 de lei. „Văcuţa îmi mai dă ca două pensii. Dacă aş putea ţine mai multe, aş câştiga mai mult ca cei care sunt peste hotare“, îşi face planuri bătrânul, schiţând un zâmbet amar, după care se întoarce să toarne laptele adus de-acasă în vasul ce verifică grasimea.
În dependenţă de procentul de grăsime şi de cantitate, oamenii primesc între 700 de lei şi 1.500 la sfârşit de lună. „Dacă e de 4%, atunci primesc patru lei pentru un litru. Dacă e mai mare, mai mult. Mă bucur că pot să dau laptele aici. Vin dimineaţa, îl las şi mă duc să-mi văd de treabă. Iau pe lună în jur de 700 de lei“, mărturiseşte Maria Manole, din aceeaşi localitate. Femeia ne spune că nu aduce tot laptele aici, o parte îl păstrează pentru familie. „Mai vin copii şi le ţin şi lor puţină brânzică, nişte smântânică. E scumpă viaţa la oraş“, se tânguie tanti Maria.
SUPLIMENT LA SALARIU
Ţăranca mai susţine că până în iarnă se ducea să vândă produse lactate la Orhei şi pierdea câte jumătate de zi. „Acum că am dat laptele, pot să mă duc să pră