Numele de Transilvania este asociat, în mediile europene, cu sângerosul vampir Dracula sau cu un tărâm de poveste pentru care prinţul Charles manifestă un interes special şi a achiziţionat câteva proprietăţi aici. Doi istorici clujeni, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Ioan Aurel Pop, şi Ioan Bolovan, au lansat vineri o carte care vrea să răspundă, pe înţelesul tuturor, întrebării „ce este şi ce a fost, de fapt, Transilvania“.
“Din când în când, în anumite medii europene, apare numele de Transilvania, familiar pentru unii, însă exotic pentru cei mai mulţi. De regulă, acest nume este asociat cu Dracula, sângerosul vampir care a terorizat lumea, mai mult în jurul anului 1900 decât în secolul XV, când a trăit principele român Vlad al III-lea Drăgulea (devenit Dracula). În alte dăţi, Transilvania apare în minte oamenilor ca un tărâm de poveste, în care mediul natural e bine conservat şi pentru care manifestă un interes special prinţul Charles, moştenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cel care protejează zona, care a achiziţionat câteva proprietăţi aici, poposind adesea pe dealurile molcome despărţite de văi”. Aşa începe volumul “Istoria Transilvaniei”, scris de istoricii şi academicenii Ioan Aurel-Pop, rectorul UBB, şi Ioan Bolovan. Scopul volumului, care a fost lansat vineri, în cadrul celui mai mare târg de carte din Ardeal, anunţat de autori, este de a răspunde ce este, ce a fost, de fapt, Transilvania, şi cum se prezintă ea astăzi.
O lucrare pe înţelesul tuturor
“Există 3 volume de Istorie academică a Transilvaniei, în total 1.600 de pagini, însă pentru public e bine să avem o variantă prescurtată scrisă pe înţelesul tuturor, care să atragă şi prin calitatea grafică. Am încercat s-o scriem alert, pentru ca să se poată citi şi în tren şi în avion. Cartea răspunde la întrebări care