Nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenta ei fragilitate şi nici de numele care o duce oarecum în derizoriu. Coada-şoricelului este printre cele mai puternice antioxidante, antiinflamatoare şi cicatrizante din flora mondială, iar studiile făcute în spitale au arătat şi multe alte calităţi vindecătoare excepţionale ale frunzelor şi florilor sale. Să aflăm în continuare câteva lucruri esenţiale despre potenţialul terapeutic al acestei plante medicinale, precum şi despre bolile pe care ea le vindecă fără greş
Denumirea sa latină este Achillea millefolium, făcând referire la miticul luptător grec Ahile, cel scăldat de mama sa, zeiţa Thetis, în apele Styxului, pentru a deveni invulnerabil la răni (o aluzie la uimitorul efect cicatrizant şi de vindecare a rănilor al acestei plante). Acum două mii de ani, dacii denumeau planta "chodela" (codiţă), nume consemnat în tratatele lui Dioscoride (medic militar roman), şi o foloseau pentru vindecarea rănilor, cangrenelor şi a bolilor infecţioase. Mai târziu, în medicina populară românească, coada-şoricelului a căpătat un loc cu totul aparte, fiind folosită în toate zonele ţării, pentru nu mai puţin de o sută de afecţiuni, de la cele digestive şi dermatologice, la cele care ţin de sistemul imunitar sau endocrin. În mod curios, ştiinţa modernă s-a ocupat cu adevărat serios de acest panaceu din farmacia verde doar în ultimii ani. Dar înainte de a cunoaşte rezultatele acestor studii, să aflăm cum se recoltează, cum se păstrează şi cum se prepară coada-şoricelului.
Recoltare
De la coada-şoricelului se culeg tulpinile fragede şi inflorescenţele albe, uneori cu nuanţe de roz, cu miros aromat-amărui. Este, alături de păpădie, planta medicinală cea mai răspândită la noi în ţară, fiind întâlnită de la câmpie şi până în zona montană înaltă. Iubeşte în mod special lumina soarelui, de care are nevo