În București a fost un mare scandal legat de închiderea balcoanelor. Din indicația tovarășei Elena Ceaușescu și cu concursul Primarului Capitalei, Ion Dincă, activiștii de partid s-au mobilizat pe fi ecare stradă.
Mircea Popescu: „Din câte îmi aduc aminte, Tovarăşa Elena Ceauşescu se deplasa împreună cu Tovarăşul prin cartierul Pantelimon şi a remarcat multe balcoane închise şi tot felul de rufe puse la uscat. I s-a părut că aceste rufe strică aspectul cartierului şi a dispus demontarea balcoanelor. Era în prima parte a anilor ’80. L-a chemat la ordine pe Ion Dincă, Primarul Capitalei şi a început un balamuc întreg.
Aşadar Dincă a luat foarte în serios sarcina primită de la Tovarăşa şi a început o campanie prin Bucureşti. În primul rând erau depistaţi cei care-şi închiseseră balconul fără autorizaţie. Pentru că unii cetăţeni mai prevăzători aveau şi autorizaţie obţinută de la Primărie şi cu ei a fost mai greu. Cei fără autorizaţie erau obligaţi să-şi demonteze balcoanele, după ce erau în prealabil amendaţi. Se foloseau foarte mult activiştii pensionari, de cartier, şi preşedinţii asociaţiilor de locatari.
Prin ziare şi chiar la televizor se făceau emisiuni pe această temă. Dintr-o dată, peste noapte, au apărut nişte specialişti care susţineau că balcoanele închise strică aspectul urban al cartierelor, dar afectează şi structura de rezistenţă a imobilelor. Această abordare, altfel aberantă, avea impact mai mare asupra cetăţenilor pentru că amintirile cutremurului din 4 martie 1977 erau încă proaspete în memoria colectivă.
De ce era poreclit Dincă-Teleagă
Îmi aduc aminte că Ion Dincă, socrul marilor oameni de afaceri de astăzi, Puiu Popoviciu şi Nicolae Badea, era o mare figură. În primul rând, el îi organizase uneia dintre fetele sale o nuntă la Snagov cu sute de invitaţi şi dar foarte mare. S-a comentat la timpul respectiv, pentru că aşa ce