Acordul încheiat joi cuprinde mai multe condiţii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele ţări
Miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit să acorde fondului de urgenţă al UE, cu resurse de 500 miliarde euro, prerogativa de a recapitaliza direct băncile din regiune aflate în dificultate, cu condiţia ca Guvernul de care aparţine instituţia respectivă să investească şi capital propriu.
Sistemul de recapitalizare directă a băncilor prin Mecanismul European de Stabilitate a fost salutat de liderii europeni drept unul dintre progresele-cheie înregistrate de Guvernele din zona euro, după ce Irlanda, Spania şi Cipru au fost nevoite să acceseze finanţare internaţională de la partenerii din zona euro pentru a-şi putea sprijini sistemele financiare, notează Financial Times.
Fondul de urgenţă UE va ajuta la stabilitatea zonei euro
"Acest instrument ne va ajuta să menţinem stabilitatea zonei euro şi să înlăturăm riscul de contagiune din sectorul financiar", a declarat olandezul Jeroen Dijsselbloem, preşedintele grupului de lucru al miniştrilor Finanţelor din zona euro, care s-au întâlnit joi seară la Luxemburg.
Preşedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, s-a arătat încrezător că fondul va putea utiliza noile prerogative din a doua jumătate a anului viitor, după ce Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană vor fi încheiat o serie de verificări şi teste de stres pentru a determina situaţia băncilor europene.
Acordul încheiat joi cuprinde mai multe condiţii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele ţări. Una dintre condiţii, introdusă la insistenţa Germaniei şi a celorlalte state-creditor, prevede că Guvernele naţionale trebuie să contribuie la recapitalizarea băncilor cu probleme împreună cu Mecanismul European de Stabilitate.
În plus