Pe 5 şi 6 iunie 2013, au avut loc, în dulcele tîrg al Ieşilor, trei evenimente legate de poetul, cineastul, criticul, omul de teatru şi filozoful existenţial care semna B. Fundoianu în România şi Benjamin Fondane, în Franţa.
La Institutul Francez din Iaşi, s-a lansat volumul colectiv dedicat memoriei lui Leon Volovici (decedat în decembrie 2011), intitulat B. Fundoianu-Benjamin Fondane: o nouă lectură, publicat de Editura Universităţii „A.I. Cuza“. Lucrarea conţine articole scrise de cercetători ai operei fondaniene din spaţiul românesc, din cel francofon şi chiar şi din cel vorbitor de limba engleză. Un volum trilingv, deci, care încearcă nu numai să deschidă noi perspective în cercetarea unei opere multivalente, ci să şi facă cunoscut în universul intelectual anglo-saxon un autor permeat de mai multe culture, care şi-a scris opera în două limbi diferite (am adăugat, din acest motiv, la sfîrşitul volumului cîteva traduceri în engleză ale unor texte poetice şi de critică ale poetului-filozof).
În cea de a doua zi a fost dezvăluită o placă comemorativă într-un parc din vecinătatea străzii unde s-a născut, în 1898, Beno Vechsler. Casele cartierului evreiesc au fost de mult demolate pentru a face loc unui cartier de blocuri; doar undeva, la capătul străzii, mai stă în picioare şcoala unde poetul a urmat clasele primare. După ceremonia menţionată, a avut loc, la sediul local al Academiei, o masă rotundă găzduită de Institutul de Filologie Română „Al. Philippide“ la care au participat şase dintre autorii volumului: Camelia Crăciun, Claire Gruson (venită de la Paris), Roxana Sorescu (care ne-a încredinţat un text, neputînd participa în persoană), Petre Răileanu, Remus Zăstroiu şi subsemnatul. A fost cu noi şi doamna Hanna Volovici, văduva prietenului nostru Leon, căruia i-am dedicat acest volum, cu imensul regret că nu a apuca