Reprezentanții sectorului medical au anunţat ieri acţiuni de protest şi demisii în bloc pentru luna iulie, reclamând, în primul rând, salarii mici şi condiţii de muncă sub standardul european. Pentru a rezolva situația Ministerul Sănătăţii a avut numeroase întâlniri şi consultări cu Colegiul Medicilor, în vederea elaborării unei noi legi a salarizării personalului medical. Proiectul este în lucru în momentul de faţă.
Ceea ce doreşte USL este scoaterea medicilor din grila bugetară şi stabilirea unui alt sistem de salarizare, care să permită creşterea veniturilor acestora.
Recâştigarea respectului faţă de medici a fost un deziderat pe care USL l-a enunţat de la bun început. Dorim ca medicii să fie trataţi cu demnitate şi pe măsura contribuţiei pe care o au pentru societate.
Situaţia actuală în care se află sistemul medical este rezultatul acumulării de probleme accentuate în timpul fostei guvernări. Maniera iresponsabilă în care a fost tratat domeniul sănătăţii de fosta guvernare, tăierile de salarii, dar mai ales strategia permanentă de învrăjbire a diferitelor categorii sociale, inclusiv medici şi pacienţi, au afectat respectul faţă de profesia de medic.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, este de părere că numai printr-o bună colaborare dintre Minister şi Colegiul Medicilor se poate rezolva situaţia creată: ,,Am avut continuu discuţii cu organizaţiile profesionale, iar o dovadă este şi faptul că lucrăm împreună la elaborarea legii privind salarizarea şi a celei de schimbare a statului spitalelor publice. Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relaţie foarte bună de colaborare pentru ca profesioniştii din sistem să îşi recapete încrederea”.
Reprezentanții sectorului medical au anunţat ieri acţiuni de protest şi demisii în bloc pentru luna iulie, reclamând, în primul rând, salarii mici şi condiţii