Decizia guvernului de a păstra pe piaţă ţigările slim şi mentolate încalcă Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind barierele tehnice în calea comerţului, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
În 2012, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Comerţului au dat dreptate Indoneziei, care a reclamat Statele Unite ale Americii pentru încălcarea acestui acord, atunci când au interzis ţigările cu arome, mai puţin ţigările mentolate. OMC a obligat SUA să-şi revizuiască legislaţia, iar Indonezia poate solicita despăgubiri pentru pierderile suferite.
România a transmis, recent, la Bruxelles, un memorandum în care îşi exprimă opoziţia vizavi de noua directivă anti-fumat, care interzice comercializarea ţigărilor slim, mentolate şi cu alte arome, pe motiv că aduc bani frumoşi la bugetul de stat. În acest memorandum trimis Comisiei Europene sunt propuse abordări care încalcă un alt tratat internaţional semnat de România: Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului, semnalerază SRP.
Reprezentanţii Societăţii solicită prim-ministrului Victor Ponta să dispună schimbarea memorandumului, astfel încât pe 21 iunie 2013, la întâlnirea miniştrilor Sănătăţii din ţările Uniunii Europene, ministrul român să poată susţine că România sprijină directiva.
„În intervenţiile făcute în ultima săptămână, domnul ministru al Economiei a clarificat faptul că suntem de acord cu interzicerea ţigărilor care au arome caracteristice, aşa cum propune Comisia Europeană, dar mai puţin ţigările cu aromă de mentol. Citind nota din subsolul paginii 18 a propunerii Comisiei Europene şi mergând pe firul documentelor disponibile pe Internet, am aflat că Statele Unite ale Americii au făcut exact acest lucru în 2009: au interzis aromatele, mai puţin mentolatele. Indonezia a reclamat SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru încălcarea Acordului privind