Comisia Europeană a lansat procesul de selecţie pentru Capitala europeană verde din 2016. Premiul pentru capitalele verzi ale Europei se acordă oraşelor care promovează cel mai intens un stil de viaţă urban cu impact minim asupra mediului. Scopul acestui premiu anual este să inspire oraşele europene să ia măsuri pentru a deveni locuri mai atrăgătoare şi mai sănătoase ca destinaţie pentru cei interesaţi să le viziteze, să muncească şi să trăiască acolo – oraşe “în care merită să trăieşti”.
Oraşe cu peste 100.000 de locuitori
Pentru prima dată, oraşele din Europa cu mai mult de 100.000 de locuitori îşi pot depune candidatura pentru acest titlu. Anterior, doar oraşele cu mai mult de 200 000 de locuitori erau eligibile. Datorită acestei schimbări, titlul este acum accesibil pentru peste 400 de oraşe din întreaga Europa.
Avantajele unei capitale europene verzi încep cu un mediu înconjurător mai curat, noi locuri de muncă şi investiţii, şi includ o creştere a turismului, o mediatizare pozitivă în presa internaţională şi un număr sporit de sponsorizări pentru proiectele de mediu.
“Premiul Capitala europeană verde pune în lumină eforturile locale de ameliorare a mediului urban şi de promovare a creşterii durabile. Cu ocazia lansării concursului pentru cel de-al şaptelea titlu de Capitală europeană verde, cel din 2016, aş dori să încurajez oraşele mai mici să îşi depună candidatura şi să profite de această ocazie pentru a-şi trece în revistă şi a-şi pune în evidenţă realizările din domeniul mediului, punând bazele unui viitor durabil pentru propriii cetăţeni”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik.
Obiectivele premiului sunt:
1. să recunoască oraşele care au făcut deja dovada unor realizări remarcabile în domeniul mediului;
2. să încurajeze oraşele să îşi asume obiective ambiţioase în ceea ce priveşte îmbună