Un milion de brazilieni în aproape 100 de oraşe au protestat în stradă, nemulţumiţi de serviciile sociale de proastă calitate şi de cheltuielile mari ale guvernului pentru campionatul mondial de fotbal din 2014. Preşedintele Braziliei şi-a anulat o vizită în Japonia şi a convocat o reuniune de criză a guvernului.
Ce se întâmplă acum în oraşele braziliene nu seamănă cu euforia provocată de victoriile din fotbal, de carnaval sau de festivalul de samba. Brazilienii îşi strigă nemulţumirea provocată de preţurile mari, de precaritatea sistemului de sănătate şi a celui de învăţământ, dar şi de majorarea tarifelor la transportul public. Chiar dacă în această chestiune marile municipalităţi au dat înapoi, lucrurile nu se liniştesc.
Aşa s-a ajuns la un milion de brazilieni care mărşăluiesc pe străzi, atacă poliţiştii, sparg geamurile băncilor şi iau cu asalt clădiri guvernamentale. Manifestanţi au atacat joi seara sediul ministerului de externe, în capitala Brasilia, unde au fost respinşi de poliţie în ultimul moment.
Deocamdată nimeni nu şi-a asumat public rolul de lider al protestelor. Nu e o mişcare pusă la cale de politicieni din opoziţie şi nici de sindicate, cel puţin nimeni nu recunoaşte că ar fi la originea manifestaţiilor. Totuşi, încet încet, şi sindicatele, şi politicienii se gândesc că ar putea să tragă oarece foloase din aceste proteste şi anunţă, deocamdată discret, că susţin revendicările.
Cine sunt cei care protestează?
Un site din Sao Paolo a făcut câteva calcule, iar rezultatele sunt oarecum surprinzătoare. În primul rând, manifestanţii nu par a fi protestatari de profesie. Mai mult de 70 de procente dintre cei întrebaţi de jurnalişti au răspuns că e pentru prima oară când ies în stradă. Mai mult, 84 la sută spun că nu au nici un fel de afiliere politică. 77% dintre manifestanţi au studii superioare, spun ei, dar salariile