Interviu cu istoricul Georg Herbstritt, cercetător la Oficiul federal pentru studierea arhivelor fostei securităţi est-germane, Stasi (BstU) din Berlin, autorul unui amplu studiu dedicat deputaţilor din Bundestag, care în perioada 1949-1989 au colaborat cu serviciul secret răsăritean. Studiul a fost dat publicităţii sub titlul: "Der Deutsche Bundestag 1949 bis 1989 in den Akten des Ministeriums für Staatssicherheit (MfS) der DDR" ("Bundestag-ul din 1949 până-n 1989 în dosarele Ministerului Securităţii Statului (MfS)". Un interviu realizat de corespondentul RFI la Berlin, William Totok.
Reporter: În ultimii doi ani aţi lucrat la o expertiză despre relaţiile Stasi cu deputaţi ai Bundestag-ului. Cine a comandat această expertiză?
Georg Herbstritt: Preşedintele Bundestag-ului german, Norbert Lammert, a cerut Oficiului în octombrie 2010 să se redacteze expertiza. Toate fracţiunile din Parlament au susţinut această însărcinare ce ne-a fost încredinţată.
Rep.: De ce s-a realizat expertiza tocmai acum?
G.H.: O astfel de expertiză trebuia demult realizată. De mulţi ani circulă zvonuri că Stasi ar fi avut o influenţă considerabilă asupra Bundestag-ului şi deputaţilor. A sosit vremea ca acestor zvonuri să se contrapună fapte verificabile.
Rep.: A confirmat cercetarea speculaţiile potrivit cărora Parlamentul ar fi fost subminat într-o mare măsură, de către agenţi Stasi?
G.H.: Cercetarea a rectificat aceste speculaţii. În 1972, Stasi a intervenit în activitatea Parlamentului. Atunci a mituit doi deputaţi creştin-democraţi/creştin-sociali, pentru a împiedica debarcarea cancelarului social-democrat Willy Brandt printr-o moţiune de cenzură. Asta a fost, însă, un caz izolat cunoscut de multă vreme. Expertiza de faţă demonstrează că Stasi i-a spionat pe deputaţi într-un mod susţinut. Ca spioni au fost folosiţi, însă, colaborato