Oraşul Victoria a luat fiinţă în 1949 sub numele de Colonia Ucea sau Ucea Roşie. Un exemplu de oraş inventat după tipicul sovietic, monoindustrial şi implantat pe un loc gol.
În 1956, la prima numărătoare, oraşul avea 2.700 de locuitori, iar 20 de ani mai târziu se ajunsese la 8.200.
În ziarul Scanteia din anul 1965, în 27 aprilie, a apărut un articol elogios la adresa noului oraş. „Victoria este primul oraş nou care a apărut pe harta Republicii Populare Române. Tot ce se întampla aici în aşezarea de la poalele Făgăraşilor este direct raportat la existenta combinatului chimic. Nu există casă, apartament în care să nu locuiască un muncitor, un inginer sau un tehnician din sfera chimiei (…). Te surprinde de la început liniştea care stăpâneşte locul. De fapt, localnicii sunt la lucru."
De la glorie la faliment
Forţa oraşului a fost Combinatul Chimic. Majoritatea localnicilor lucrau aici, salariile erau bune, dar poluarea pe măsură. În anii 90 industria chimică s-a părbuşit, iar combinatul s-a împărţit. În iulie 2002, Viromet SA, una dintre cele două companii care s-au desprins din combinatul de 4.700 de angajati în ianuarie 1990, a fost achizitionaţă de catre InterAgro SA. Societatea avea datorii de peste 750 de miliarde, din care cea mai mare parte la furnizorii de gaz metan, şi aproape intrase în blocaj financiar. Societatea mai avea 1200 de salariaţi. Disponibilizările au continuat şi salvarea a venit pentru moment de la o firmă americană care a înfiinţat o nouă secţie denumită Purolite. O vreme oamenii au părut fericiţi de salariile atractive. În timp însă au apărut bolile şi mirosul insuportabil în oraş. S-au făcut plângeri peste plângeri, dar societatea are autorizaţie de mediu până în 2014.
Şi astfel liniştea de care se vorbea în Ziarul Scânteia nu mai este dată de faptul că oamenii sunt la lucru, ci de faptul că s-au împuţinat, iar