Între procese care au durat ani de zile şi planurile măreţe ale municipalităţii, punctele termice din oraş se degradează tot mai tare, majoritatea fiind folosite ca adăpost de oamenii străzii. Credeţi că va veni vremea când punctele termice vor ajunge săli de sport, bazine de înot sau cantine? Promisiuni sunt...
După 1990, când foarte mulți bistrițeni au renunțat la serviciile Proditerm, fosta societate de termoficare a Bistriței, firma a acumulat în câțiva ani datorii de aproximativ 67 de miliarde de lei vechi şi, în anul 2006, inevitabilul s-a produs și a intrat în faliment. Pentru a mai recupera din pierderi, firma lichidatoare, Ultralex Ipurl Bistriţa, a încercat să valorifice toate bunurile care au aparţinut Proditermului, inclusiv fostele centrale termice din oraş.
Autorităţile locale susţin însă că punctele termice aparţin Primăriei Bistriţa şi că ar trebui să fie folosite în interesul bistriţenilor.
În anul 2010, şase puncte termice au fost câştigate în instanţă printr-o hotărâre irevocabilă de Primăria Bistriţa, în procesul cu lichidatorul fostului Proditerm. Este vorba despre cele situate pe strada Lalelelor, Piaţa Mihai Eminescu, strada Turturelelor, Bulevardul Decebal, Aleea Merilor şi Aleea Plopilor - Margaretelor.
La acea vreme, primarul Ovidiu Creţu declara că în punctul termic de pe strada Turturelelor s-ar dori deschiderea unui spaţiu unde bistriţenii să poată juca şah, rummy sau brigde, iar în cel din Piaţa Mihai Eminescu se dorea amenajarea unei cantine pentru elevi.
Celelalte patru puncte termice ar fi urmat să se transforme în sală de sport acoperită, un bazin de înot, o grădiniţă şi o parcare supraterană (Bulevardul Decebal).
Tot la acea vreme edilul preciza că este deschis către parteneriate public - private, cu condiţia să se respecte destinaţiile date. Câteva luni mai târziu, firma lichidatoare, Ultralex Ip