Gustul multor preparate culinare e parcă incomplet dacă nu are puţin muştar, o linguriţă de ketchup sau un strop de maioneză. Cât despre sosurile pesto şi remoulade, acestea sunt tot mai întâlnite în rândul consumatorilor români. Iată însă şi ce ne recomandă specialistul.
Cine nu a folosit vreodată ketchup?! La un sendviş, la pizza, cartofi prăjiţi, chiar şi la friptură, există persoane care îl consumă frecvent. Cât de sănătos e? Dacă nu are aditivi şi conservanţi, poate fi considerat un produs sănătos, fiind o simplă pastă de roşii, aşadar o sursă de vitamine şi antioxidanţi, aşa cum e licopenul. Uneori se adaugă şi zahăr, deci îi cre- şte valoarea calorică. Ketchupul picant poate fi iri- tant pentru mucoasa gastrică. Se recomandă la cartofi, orez, legume, carne, ouă şi se poate înlocui cu sos tomat cu sare, deşi nu e chiar acelaşi lucru în privinţa gustului şi a consistenţei. Cantitate recomandată: 20-30 g/zi.
În bucătăria bunicilor şi în cea a mămicilor, maioneza (preparată din galbenuş şi ulei) este cu siguranţă prezentă măcar de câteva ori pe an. Cât de sanatoasa e? Nu este un produs foarte sanatos, pentru că are o valoare calorică mare, fiind o combinaţie de ulei şi galbenuş de ou. Aduce, aşadar, colesterol şi grăsimi (saturate şi nesaturate). Creşte substanţial valoarea calorică a preparate lor. Se recomandă la legume şi se poate înlocui cu variante light sau piure. Cantitate recomandata: o linguriţă/zi.
Când vine vorba de tradiţionalii mici, de cârnaţi sau de crenvurşti, muştarul este indispensabil. Iar pentru împătimiţii gustului său am întâlnit şi varianta simplu, cu pâine. Cât de sanatos e? Muştarul este un aliment cu valenţe terapeutice. Seminţele de muştar conţin magneziu, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale şi a stării psihice. Sunt bogate în fitonutrienţi, care contribuie la menţinerea stării de sanatate şi pot chiar sa