Potrivit oamenilor de ştiinţă, aproximativ 40% dintre femei folosesc pudra de talc pentru igiena intimă, însă acest obicei poate fi foarte periculos.
Experţii atrag atenţia că particulele de talc pot ajunge în cantitati mici şi la ovare provocând inflamaţii care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.
Un studiu recent publicat în jurnalul Cancer Prevention a scos la iveală faptul că fwemeile care folosesc frecvent pudra de talc au un risc cu 24% mai mare de a dezvolta cancer ovarian.
Pentru persoanele care in familie au un istoric al acestei boli sansele de imbolnavire sunt si mai mari.
În fiecare an, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi – incidenţa fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori – şi sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.
În România sunt raportate anual 1.686 cazuri noi de cancer ovarian – incidenţa acestei boli în ţara noastră fiind de 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 981 decese datorate cancerului ovarian. Neoplazia ovariană reprezintă a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.
Talcul este făcut dintr-un mineral denumit silicat de magneziu hidratat, ce face parte şi din compoziţia azbestului care e un amestec de silicat de magneziu şi silicat de calciu. Atât talcul, cât şi azbestul au o largă utilizare industrială fiind practic elemente indispensabile în industria chimică, a materialelor de construcţie, a fabricării hârtiei, vopselelor, ceramicii, cosmeticelor Talcul, deşi este o substanţă relativ stabilă chimic, ajuns în anumite tipuri de ţesut (cum ar fi cele din interiorul plămânilor sau al ovarelor) produce iritaţii locale, care, intreţinute prin expunerea prelungită, cresc mult riscul de cancer.
Se pare că, utilizat la nivelul vulvei, talcul (ca şi alte substanţe cosmetice, me