A fost nevoie să treacă 20 de ani și o capitală culturală europeană pentru ca Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) „să se facă mare“ – să ajungă, organizatoric, la nivelul ridicat pe care-l au cele mai multe dintre producțiile invitate. Dar iată că se poate – ca spectacolele să nu se amîne de pe-o zi pe alta, practic să nu existe probleme tehnice și o echipă în continuare formată dintr-o mînă de oameni să miște ideal în timp și spațiu sute de artiști și tehnicieni. Ediția a XX-a a FITS a fost una mai puțin încărcată, eclectică, dar nu contradictorie în sine, care a cîștigat enorm prin faptul că, deși nu a adus spectacole românești „de repertoriu“ din afara Sibiului, a avut o secțiune de teatru independent din România care n-a mai fost programată după miezul nopții. Sibiul a cîștigat încredere în sine însuși, iar asta contează mai mult decît generozitatea finanțărilor publice sau dimensiunile bugetului. Despre cum se traduce maturizarea Festivalului de la Sibiu în selecția de spectacole propuse, românești și străine, vorbesc în grupajul care urmează trei critici de teatru și directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu, Constantin Chiriac.
Articole in legaturaProducţii sibiene în FITS 2013„Numerele cîştigătoare sînt: 10, 7, 16, 20, 35“ Sibiu, după ploaie numai soare sau „Du soleil plein les yeux!“
A fost nevoie să treacă 20 de ani și o capitală culturală europeană pentru ca Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) „să se facă mare“ – să ajungă, organizatoric, la nivelul ridicat pe care-l au cele mai multe dintre producțiile invitate. Dar iată că se poate – ca spectacolele să nu se amîne de pe-o zi pe alta, practic să nu existe probleme tehnice și o echipă în continuare formată dintr-o mînă de oameni să miște ideal în timp și spațiu sute de artiști și tehnicieni. Ediția a XX-a a FITS a fost una mai puțin î