Spațiile medievale ale Muzeului de lângă Palatul Prezidențial găzduiesc peste 100 de lucrări ale „poetului plastic al florilor” Sursa: MARIAN ILIE
Muzeul Naţional Cotroceni a organizat o expoziţie prilejuită de împlinirea a 145 de ani de la naşterea lui Ştefan Luchian, cel care a fost numit „poetul plastic al florilor” şi „cel mai mare artist - pictor, după Grigorescu”. Vernisajul „Ştefan Luchian - univers artistic”, în care sunt prezente peste 100 de lucrări, a fost organizat împreună cu 16 prestigioase muzee din ţară.
Portretul lui Eminescu în cărbune
La evenimentul de deschidere, care a avut loc miercuri seara, „Spaţiile Medievale” ale Muzeului Naţional Cotroceni, în care s-a organizat expoziţia, au fost pline. Zeci de admiratori ai operelor lui Ştefan Luchian au venit să-i vadă lucrările, iar printre aceştia s-a aflat şi soţia preşedintelui, Maria Băsescu, care s-a dorit o prezenţă discretă.
În expoziţie se află şi câteva obiecte personale de-ale pictorului: şevaletul, penelul, cutia de culori, un scaun, o bască, alături de un bust al artistului, semnat de sculptorul Dimitrie Paciurea.
Printre lucrările care se regăsesc în cadrul expoziţiei se numără: „Autoportret” (acuarelă), „Portretul lui Mihai Eminescu în cărbune”, „Trandafiri” (pastel), „Trandafiri albi”, „Albăstrele”, „Maci şi spice în ulcică” sau „Roşior” (Ofiţer român călare). „O astfel de expoziţie Ştefan Luchian, care reuneşte în mare cam cele mai bune lucrări, exceptând câteava expuneri permanente de la Muzeul Naţional, la Muzeul Municipiul Bucureşti sau cel din Constanţa, se poate organiza cam o dată la 40 – 50 de ani”, a explicat, pentru EVZ, directorul Muzeului de Artă Craiova, Florin Rogneanu.
Bucuria şi tristeţea pictorului Luchian
Directorul Muzeului Naţional Cotroceni, dr. Adina Renţea, a spus că la această expoziţie se lucrează de mai bine de un an „şi ilustr