Exerciţiul a avut drept scop antrenarea personalului silvic şi a personalului structurilor specializate în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă de tipul incendiilor la fondul forestier.
Conform scenariului, la aproximativ 3 km de satul Greşu, comuna Tulnici, s-a produs un incendiu la fondul forestier, cu pericol de propagare la vecinătăţi.
"Exerciţiul desfăşurat a avut ca scop verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării intervenţiei, pregătirea efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unei situaţii de acest gen şi a urmărit, în principal, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi şi verificarea timpilor de intrare în acţiune a forţelor care cooperează în astfel de situaţii", a precizat lt. Cristina Duţă, purtător de cuvânt ISU Vrancea.
Obştea de Moşneni Tulnici are în exploatare aprox. 14 000 ha păduri de foioase şi răşinoase în partea de nord-vest a judeţului, la aproximativ 80 km de municipiul Focşani. Cea mai apropriată subunitate de pompieri este Staţia Vidra, situată la aprox. 50 km şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Tulnici, care este dotat cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă de capacitate mărită. Foto Simulare de incendiu
Pădurea de foioase şi răşinoase este străbătută de drumuri forestiere şi poteci care sunt frecvent folosite de crescătorii de animale şi localnici. De asemenea pădurea este tranzitată de DN 2D, care este un drum de legătură între provinciile istorice Moldova şi Ardeal şi care prezintă un trafic ridicat.
Având în vedere aceste aspecte şi ţinând cont de nevoia permanentă de locuri pentru păşunat, probabilitatea iniţierii unui incendiu este mare. Odată produs, incendiul de pădure se propagă cu repeziciune datorită p