Aceasta este o veche sărbătoare creștină, cunoscută sub numele de Rusalii, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile este o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști, motiv pentru care, în popor, sărbătoarea se mai numește și Cincizecime. Sărbătoarea, care este considerată și ziua de naștere a bisericii creștine, comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Sfântul Evanghelist Luca, în “Faptele Apostolilor”, istorisește momentul în care Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe Apostoli, pentru început aceștia căpătând marea putere de a grăi în limbi necunoscute de ei pînă atunci. Spre mirarea multor oameni aflați în Ierusalim, cei doisprezece au început să predice învățătura Mântuitorului către neamuri, în diferite limbi, deși acești ucenici erau știuți de mulți dintre cei prezenți ca fiind evrei simpli, în nici un caz preocupați de învățarea limbilor străine.
În credința populară, Rusaliile sânt niște ființe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paști) și provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respectă zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii până la Duminica Mare. În Duminica Rusaliilor, oamenii merg la biserică cu ramuri verzi de tei, pe care le sfințesc și le arborează, apoi, la porți și foișoare. Ramurile verzi sfințite au menirea de a apăra gospodăria de invazia spiritelor rele. Ramurile de tei de la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii. Preo