Guvernul norvegian a recunoscut recent ca somonul de crescatorie din aceasta tara ar putea fi periculos in special pentru copii, adolescenti si pentru femeile insarcinate.
Dupa mai multi ani de polemici si dupa o alerta a publicatiei norvegiene "VG", autoritatile sanitare norvegiene au fost nevoite sa admita ca somonul de crescatorie din aceasta tara este periculos pentru sanatate, anunta Maxi Sciences.
Mai ales persoanele sensibile au fost sfatuite sa reduca sau chiar sa inceteze sa consume somon norvegian.
In ciuda faptului ca normele de crescatorie sunt stricte in Norvegia, somonul vine in contact cu produse chimice riscante pentru sanatate.
"Poluantii gasiti in somonul de crescatorie afecteaza negativ dezvoltarea cerebrala, fiind asociati cu autismul, cu hiperactivitatea si cu un coeficient de inteligenta scazut", afirma Anne-Lise Bjorke Monsen, specialist la laboratorul de biochimie clinica din Bergen.
Insecticidul incriminat in cazul somonului norvegian este diflubenzuronul, acesta fiind catalogat de Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara ca avand "toxicitate marita pentru organismele acvatice".
Astfel de poluanti, care pot fi transmisi inclusiv prin laptele matern, pot avea un efect negativ asupra imunitatii, hormonilor si metabolismului.
Persoanele aflate la risc in cazul consumului de peste contaminat cu poluanti sunt copiii, adolescentii si gravidele.
60% din productia mondiala
Somonul este o sursa importanta de acizi grasi Omega-3, insa acest tip de peste poate fi inlocuit cu macrou sau cu hering, care contin aceiasi nutrienti.
Autoritatilor norvegiene le-au luat mai multi ani sa recunoasca riscurile consumului de somon din aceasta tara.
In anul 2012, Norvegia a furnizat 60% din productia mondiala de somon. Din 2006, Rus