Citeam zilele trecute despre o elevă din Statele Unite care fusese arestată pentru că avea prea multe absenţe. Ea fusese deja avertizată şi, pentru că a continuat să lipsească, a petrecut o noapte în închisoare şi a trebuit să plătească şi o amendă. Cam asta se întâmplă în orice ţară normală, atunci când alegi să ignori în mod repetat regulamentele.
Ca de obicei, la noi lucrurile stau exact pe dos. Lăsând la o parte sexul în şcoli, elevii care îşi bat profesorii şi alte evenimente de acest gen, nici măcar cu prezenţa la ore nu ne putem lăuda. Nu există elev român care să nu fi chiulit măcar o singură dată, în acest an şcolar. Într-adevăr, sunt şi tineri care lipsesc pentru că preferă să stea o zi acasă şi să mai înveţe trei cuvinte din materia de bac, decât să stea la 6 ore complet inutile, dar mai sunt şi cei care vin la şcoală dimineaţa şi, pentru că plouă, se hotărăsc să se bucure de o cafea caldă, la barul din faţa liceului. Oricum ar fi, pentru fiecare oră la care nu te-ai obosit să participi, de cele mai multe ori, primeşti o absenţă. Teoretic, la 10 absenţe nemotivate, se scade un punct la purtare. Practic, în afară de Academia de Poliţie şi Armată, nimeni nu dă doi bani pe nota la purtare.
Ce înţeleg elevii din asta? Că prezenţa la ore este opţională. Aşa că, dacă adunăm materia grea, plictisitoare şi nefolositoare, programul de câte 7 ore pe zi şi lipsa unor consecinţe reale pentru absenţele de la cursuri, parcă ar fi mai normal să ne mirăm cum de mai avem elevi la şcoală.
Şi mai trist mi se pare faptul că inspectoratul este la curent cu problema absenteismului. Soluţia propusă? Să se numere toate absenţele din judeţ la fiecare sfârşit de lună şi să se scrie rapoarte interminabile. Sigur acum nu va mai chiuli nimeni… Ce nu par să înţeleagă domnii aceia în costume scumpe este că lipsa nemotivată de la ore e doar un simptom al unei probleme