* statul va acorda astfel de împrumuturi şi le va garanta
Fondul de creditare şi mai multe măsuri de garantare a împrumuturilor intră în funcţiune în beneficiul agricultorilor. Asta pentru că legislaţia fondului de microcreditare destinat fermierilor a intrat în vigoare prin publicarea sa în Monitorul Oficial. Bugetul fondului este de 300 de milioane de lei şi va fi pus la dispoziţia unor instituţii bancare, din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani. Prin acordarea acestei forme de sprijin, Guvernul speră că vor fi înfiinţate cel puţin 1.000 de ferme de familie.
Suma maximă pentru un împrumut este de 15.000 euro, iar banii vor fi acordaţi pentru realizarea de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din PNDR, sau obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR.
Noile măsuri permit contractarea de microcredite şi de către fermierii care au nevoie de finanţare în vederea acoperirii contribuţiei ce le revine la finanţarea proiectelor accesate de ei prin PNDR.
În afară de această formă de sprijin, pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole se pot obţine până la maxim 25.000 euro/beneficiar. Termenul maxim de restituire a banilor este de 10 ani, iar perioada de graţie acordată pentru beneficiarii de microcredite este între 1 şi 3 ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.
Beneficiarii microcreditelor pot solicita o nouă finanţare, cu condiţia finalizării obiectivelor în baza cărora au primit iniţial microcreditarea.
* statul va acorda astfel de împrumuturi şi le va garanta
Fondul de creditare şi mai multe măsuri de garantare a împrumuturilor intră în funcţiune în beneficiul agricultorilor. Asta pentru că legislaţia fondului de microcreditare destinat fermieril