Intreaga lume a ramas ingrozita de conditiile in care erau tinuti copiii abandonati in orfelinatele Romaniei, in 1989, dupa ce Nicolae Ceasusescu a fost inlaturat de la putere.
Dupa mai bine de 20 de ani, acesti copii au devenit adulti, iar pentru unii dintre ei viata a ajuns sa fie mai frumoasa. Insa nu pentru toti, se arata intr-un reportaj realizat de BBC in tara noastra, jurnalistii englezi mergand si la Siret, unul dintre cele mai cumplite foste orfelinate romanesti. "Sa ajungi la Siret este ca si cum ai merge la capatul lumii", au constatat acestia, sustinand ca trenurile oropsite din Bucuresti ajung doar pana la Suceava.
BBC: Orfanii si batranii Romaniei, la 20 de ani de la Revolutie
Imediat dupa Revolutie, cei de la BBC au mai facut reportaje despre soarta orfanilor din Romnia, spunand ca si atunci au ajuns foarte greu la Siret, oras din nord-estul Romaniei la granita cu Rusia, luand un taxi care a fost extrem de greu de gasit.
Lucrurile s-au mai schimbat dupa 1990, cand cutremuratorul secret al Romaniei a fost aflat la nivel international, si anume un cumplit gulag al copiilor abandonati si cu dizabilitati, la o distanta foarte mare de capitala.
Apoi, ONG-uri internationale au incercat sa faca ceva pentru nefericitii Romaniei, iar orfelinatul de la Siret a fost, in final, lasat in paragina, copiii fiind mutati in alte locuri. Sunt adulti acum. Foarte putini dintre ei au fost adoptati, pentru ca, aparent, oamenii nu prea tolereaza imperfectiunea, spun cu tristete jurnalistii BBC.
Copiii parasiti ai Romaniei, inca in umbra regimului comunist
Asadar, ei au fost mutati intr-o alta cladire, in Spitalul de Psihiatrie Siret, care aminteste mult de vechiul lagar de la Siret. Sute de adulti stau inghesuiti in casa de de piatra, mai mica decat cea de la marginea tarii si nu pot trai pe