Arheologii au scos la lumina zilei un oras mayas necunoscut pana acum, ascuns intr-o padure din estul Mexicului si care se intinde pe o suprafata de peste 22 de hectare.
Este posibil sa fie vorba despre cel mai mare monument al civilizatiei maya. Ascuns intr-o padure din estul Mexicului, adormit de secole, anticul oras de peste 22 de hectare a fost descoperit de o echipa internationala de arheologi. O asezare care, potrivit expertilor Institutului national de antropologie si istorie al Mexicului, ar fi cunoscut apogeul intre anii 600 si 900 Inainte de Hristos.
Botezat Chactun – „piatra rosie” sau „piatra uriasa” in maya – complexul arhitectural a fost gasit gratie fotografiilor aeriene si a tehnicii stereoscopice, care permite descifrarea reliefului pornind de la doua fotografii plane.
Proiectul de recunoastere arheologica din sud-estul Mexicului a fost lansdat in 1996. In opinia expertului Ivan Sprajc, Chactun a fost unul dintre plamanii unei zone de peste 3.000 de kilometri patrati, cuprinsa intre regiunile Rio Bec si Chenes si care, pana acum, a fost o necunoscuta absoluta pe harta arheologica a civilizatiei maya.
Potrivit unor prime constatari la fata locului, complexul cuprinde numeroase constructii de tip piramidal, cea mai inalta atingand 23 de metri, monumente sculptate, dintre care cel putin 12 cuprind diferite inscriptii. Mai sunt, de asemenea, zone rezidentiale si chiar doua terenuri de joc. S-au pastrat, totodata, numeroase decoratiuni interioare si desene, care ofera o imagine a splendorii trecute a orasului.