Agenţia Spaţială Europeană a semnat contractul final cu firma Thales Alenia Space Italy, pentru a produce şi a colabora în cadrul unui proiect comun pentru a vedea dacă pe planeta Marte există sau au existat semne de viaţă.
Anunţul a fost făcut în cadrul Paris Airshow, eveniment organizat săptămâna aceasta. Programul ExoMars este o colaborare între Agenţia europeană şi Roscosmos, agenţia spaţială din Rusia. Misiunea doreşte să folosească două rachete Proton pentru a trimite spre planeta Marte o probă care va orbita în jurul planetei, dar şi un laboratorul care va ajunge pe suprafaţa planetei. Totul urmează să se petreacă până în 2016, iar roverul marţian va ajunge în 2018.
Proiectul este unul vechi, dar a pornit iniţial ca o colaborare istorică între ESA şi NASA, dar agenţia americană s-a retras, din cauza reducerii bugetare. În acel moment, europenii au fost nevoiţi să caute un alt partener, aşa că au apelat la ruşi. Contractul semnat săptămâna aceasta cu Thales Alenia este în valoare de 230 de milioane de euro, potrivit Reuters.
Thales Alenia a fost aleasă ca furnizor acum cinci ani şi plănuieşte să cheltuiască 146 de milioane de euro pe modulul de orbitare şi rover. Satelitul amplasat lângă Marte va fi folosit pentru comunicaţiile dintre rover şi Terra. De asemenea, va exista şi un modul care va testa tehnologiile de care va fi nevoie pentru o asolizare pe Marte. Ruşii au o istorie îndelungată de eşecuri marţiene, misiunile lor suspendându-se din cauza deselor probleme cu vehiculele trimise. Momentan, doar NASA are două vehicule pe Marte, bătrânul Opportunity şi Curiosity.
Potrivit reprezentanţilor Thales Alenia, roverul care va fi construit va fi capabil să găsească dovezile prezenţei apei fără a mai fi o îndoială. Europenii şi ruşii concurează în această cursă a descoperirii vieţii pe Marte cu NASA, care vrea să trimită un al doilea rover