Weekendul acesta va aduce un fenomen interesant pentru pasionaţii de astronomie din toată lumea: fenomenul Super Lunii va avea loc oficial pe 23 iunie, dar în România apogeul va fi atins în noaptea dintre 23 şi 24, la ora 1.32.
Fenomenul se întâmplă datorită orbitei Lunii şi Pământului, iar satelitul natural al Terrei se apropie mai mult. Super Luna nu va mai fi atât de aproape de noi până în august 2014. Pentru că acest lucru este interesant la evenimentul de săptămâna aceasta: Luna se mai vede mai mare şi în alte perioade, dar duminică se va apropia cel mai mult.
Astronomic vorbind, fenomenul se numeşte Luna plină la perigeu. Perigeul este punctul cel mai apropiat faţă de Pământ dintr-o anumită Lună. Termenul de Super Lună a apărut pe 19 martie 2011, când Luna a fost la distanţa cea mai mică de Pământ.
Cum se vede Luna atunci când este la Perigeu?
De când a apărut termenul Super Lună?
Potrivit site-ului earthsky.org, Super Luna a apărut ca termen în 1979, de la astrologul Richard Nolle, când el a descris apropierea satelitului de Pământ. El spunea că sunt între 4 şi 6 astfel de fenomene anual.
În momentul perigeului, Luna este la o distanţă de 356.991 de kilometri de Pământ, iar două săptămâni mai târziu ea va atinge apogeul, cea mai îndepărtată poziţie de Pământ, la 406.490 de kilometri distanţă.
Luna nu va mai fi atât de apropiată de Pământ până pe 10 august 2014, când va ajunge cu 5 kilometri mai aproape. De asemenea, pe 28 septembrie 2015 Luna va ajunge cu 123 de kilometri mai aproape. Pe 14 noiembrie 2016 Luna va fi la "doar" 356.509 kilometri de Pământ, distanţă care nu se va mai atinge până în 2034.
Care sunt efectele apropierii Lunii?
Ştim că Luna influenţează mareele. Într-adevăr, în acest moment când Luna este la perigeu acestea sunt mai mari. Mareele vor duce apa mai departe decât de obicei, da