Copiilor cu dizabilitati din Romania li se refuza accesul la educatie, fiind discriminati si umiliti, avertizeaza Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), care se confrunta cu sute de cazuri de abuz in randul celor defavorizati.
Doua dintre acestea se refera la problemele copiilor diagnosticati cu autism, care fie nu sunt primiti la gradinita sau la scoala, fie sunt tratati rau de catre educatori si profesori.
Tatal unui baietel cu autism din Galati, care in ultima perioada a facut progrese evidente, trece, impreuna cu alti astfel de parinti revoltati, printr-un calvar. Acesta sustine ca educatoarea de la gradinita unde merge fiul sau ii terorizeaza copilul si ca atitudinea acesteia nu a putut fi schimbata nici macar dupa interventia directoarei Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Galati si a psihologului institutiei.
Lupta unui copil cu sindromul Down: fara nume, fara sanse la educatie
"Tot timpul educatoarea a afirmat ca este un copil cu nevoi speciale si trebuie sa mearga in locuri 'speciale'. Aceasta afirmatie a fost facuta si in plenul sedintelor cu parintii, incercand permanent sa-i ostilizeze impotriva noastra. Am facut apel la dreptul acestor copii la integrare sociala, dar mi s-a spus ca nu este obligata", se arata in scrisoarea trimisa de tatal disperat la CEDCD.
Acesta a mai precizat ca educatoarea "depaseste orice limita", afirmand, in prezenta directoarei CJRAE Galati, ca tatal "poate sa vina cu ministrul de mana" si nu va schimba nimic. "Eu sunt o educatoare de exceptie, nu ma plateste nimeni sa fac munca suplimentara", ar mai fi adaugat educatoarea.
"Ultimul abuz depaseste orice imaginatie. Intr-o zi copilul a fost obligat sa stea acasa, ca o pedeapsa la adresa mea ca parinte. Mi s-a reprosat faptul ca nu am participat la o ac