Scris de Călin Corpaş - Primăria a schimbat euro-proiectele pentru Ştrand şi Pieţele Rogerius şi Unirii dar ţine la proiectul CET pe gaz.
Sub forţa împrejurărilor, şi Consiliul Judeţean Bihor a schimbat în al „12-lea ceas” proiectul de management integrat al deşeurilor, în valoare de 55 de milioane de lei.
Iar în ultima perioadă Primăria Oradea a schimbat proiectele europene pentru Ştrandul Municipal, pentru Piaţa Rogerius şi, deunăzi, pentru Piaţa Unirii. Dealtfel, Primăria a schimbat în 2012 şi proiectul european pentru CET pe motiv că o turbină mai mare va produce şi electricitate mai multă, care ar avea darul de a compensa scumpirile gazului.
Menţionând cele de mai sus, precum şi recentele anunţuri oficiale şi neoficiale de noi scumpiri ale gazului, l-am chestionat miercuri pe primarul Ilie Bolojan dacă n-ar fi oportună rechemarea experţilor care au ales trecerea CET de pe cărbune pe gaz, ca să-şi reevalueze decizia. Primarul ne-a răspuns că proiectul european impunea trecerea pe gaz chiar dacă l-am atenţionat că CET Sud Timişoara, Cazanul 7 de la CET Govora şi CET 2 Iaşi au atras finanţări europene pentru instalaţii de desulfurare a cărbunelui. „Ascultaţi-mă pe mine, nu se retehnologizează cu bani europeni niciun CET pe cărbune”, a încheiat primarul Bolojan discuţia. Rămâne ca viitorul să arate dacă strategia termică aleasă se va plia pe venitul mediu relativ modest al orădenilor.
Spicuim din articolul publicat pe 12 decembrie 2011:
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) anunţă scumpirea gazelor naturale pentru societăţile comerciale cu 5% de la 1 ianuarie 2012. Cauza acestei noi scumpiri este creşterea preţului la gazele importate.
Mai mult, pentru acest an, Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţurile la consumatorii industriali în două etape, respectiv iunie-iulie şi trimestrul IV. Astfel, preţul gaze