Jurnalismul este una dintre cele mai odioase meserii, din punctul de vedere al unui scriitor – a mărturisit Virgil Raţiu ieri seară, cu prilejul lansării volumului său de povestiri „Profetul de la Duba”, care a încheiat „Zilele Aletheia”. Se pare că Valea Bârgăului a fost dotată, înainte de anii 80, cu un profet numit Badea Grăbiş, care...
Povestirea care oferă şi titlul antologiei semnate de Virgil Raţiu – Profetul de la Duba – se referă la unul dintre sătenii de pe Valea Bârgăului care a „comis” câteva profeţii magistral descrise în antologia de proză scurtă contemporană lansată ieri seară şi la Bistriţa. Dacă doriţi să aflaţi ce anume a profeţit Badea Grăbiş, nu aveţi decât să cumpăraţi volumul existent în Librăriile Aletheia – un volum considerat o capodoperă a genului.
„Liber, spontan, inedit, Virgil Raţiu nu se grăbeşte şi, pe parcursul a zeci de ani, ne-a familiarizat cu personajul Alfons şi cu alte personaje care ar putea figura fără probleme în emisiunea „Garantat 100%”. Sunt personaje stranii, ireale, care au toate câte o mică scrânteală sau au darul de a vorbi în dodii...” a mai spus George Ţâra, prezentând povestirile semnate de Virgil Raţiu.
Criticul de artă Oliv Mircea a subliniat că „este vorba de o literatură gravă şi tristă”, rezultatul unei nelinişti, al unei nedumeriri în faţa dezagregării – a dezintegrării spiritului civic şi comunitar – „o înaltă promiscuitate amestecată cu o măreţie tragică”...
Virgil Raţiu este un foarte bun observator al ridicolului şi nesimţirii, care tratează totuşi cu indiferenţă spectacol public – a mai spus Oliv Mircea despre antologia lui Virgil Raţiu – pe care o consideră cartea cea mai plină de picanterii şi afurisenii, şi una dintre cărţile fundamentale ale generaţiei optzeciste şi a ultimilor 20 de ani în literatura română.